Κίνδυνοι του Διαδικτύου

1. Παραπληροφόρηση

Picture
Γνωρίζεις ότι ο καθένας μπορεί να ανεβάσει πληροφορίες στο Διαδίκτυο, χωρίς κανένα έλεγχο;

2. Συνομιλίες με αγνώστους

Picture
Γνωρίζεις ότι είναι το ίδιο επικίνδυνο να μιλάς με αγνώστους στο Διαδίκτυο, όσο είναι και το να μιλάς με αγνώστους που συναντάς στο δρόμο;

3. Διαδικτυακός Εκφοβισμός

Picture
Όπως ακριβώς στο σχολείο κάποιο παιδί μπορεί να μας τρομοκρατεί και να μας απειλεί, έτσι και στο Διαδίκτυο κάποιος μπορεί να μας εκφοβίζει. Ας το πούμε σε κάποιο ενήλικα!

4. Εθισμός στο Διαδίκτυο

Picture
Γνωρίζεις ότι εάν χρησιμοποιείς το Διαδίκτυο πάνω από 2 ώρες την ημέρα, πάει να πει πως έχεις εθιστεί; Εάν δεν με πιστεύεις, κάνε ένα απλό test. Προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις το Διαδίκτυο για 48 συνεχόμενες ώρες. Μπορείς να τα καταφέρεις;

5. Υποκλοπή Προσωπικών Δεδομένων

Picture
Υπάρχουν διάφοροι επιτήδειοι στο Διαδίκτυο, οι οποιοι προσπαθούν κα υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα άλλων χρηστών, όπως κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς πιστωτικών καρτών. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε σε ποιες ιστοσελίδες δίνουμε τα στοιχεία μας.

6. Ανεπιθύμητα μηνύματα

Picture
Όπως ακριβώς το γραμματοκιβώτιο του σπιτιού μας γεμίζει με άχρηστα διαφημιστικά, έτσι και στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο λαμβάνουμε πολλά μηνύματα ανεπιθύμητα. Όλα αυτά λέγονται junk mail και καταλαμβάνουν αχρείαστα χώρο στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. 

7. Αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο

Picture
Εσύ χρησιμοποιείς το Διαδίκτυο με μέτρο; Δεν πρέπει να ξεχνάμε να ζούμε τη ζωή μας με την οικογένεια και τους φίλους μας.

8. Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Picture
Όταν κάποιος δημιουργήσει κάτι πρέπει να σεβόμαστε τον κόπο του, όπως θα θέλαμε οι άλλοι να σέβονται τον δικό μας. Δεν πρέπει να αγοράζουμε πειρατικά CD γιατί η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική. Ούτε πρέπει να αντιγράφουμε παιχνίδια και προγράμματα από τους φίλους μας. Το σωστό είναι να τα αγοράζουμε.

9. Αποπλάνηση

Picture
Δε δίνουμε ποτέ τα προσωπικά μας στοιχεία! Ούτε το όνομα μας, ούτε το τηλέφωνο ή τη διεύθυνση μας, όυτε καν το όνομα του σχολείου μας. Και φυσικά ποτέ δεν στέλνουμε φωτογραφίες μας σε "φίλους" που δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα.

10. Ακατάλληλο περιεχόμενο

Picture
Αναφέρουμε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα www.cyberethics.info ή στο τηλέφωνο 22674747 (Γραμμή καταγγελιών Hotline).

11. Παρακίνηση σε επιβλαβείς συμπεριφορές

Picture
Αν κάτι σε κάνει να νιώσεις άβολα, κλείσε τον υπολογιστή σου και ανάφερέ το σε κάποιο ενήλικα.

12. Παραβίαση ιδιωτικότητας

Picture
Κάτι που μπαίνει στο Διαδίκτυο δεν θα φύγει ποτέ. Ακόμα και αν εμείς αποφασίσουμε στο μέλλον να σβήσουμε κάποιες φωτογραφίες ή βίντεο που ανεβάσαμε στο Διαδίκτυο, να ξέρουμε ότι αυτά μπορεί να τα έχει αντιγράψει ο οποισδήποτε. 

13. Ιοί

Picture
Δεν αρκεί απλά να βάλω πρόγραμμα προστασίας από τους Ιούς (antivirus). Πρέπει να το κάνω και συχνά ενημέρωση (update) ώστε να με προστατεύει από τους νέους ιούς που εμφανίζονται καθημερινά.

14. Φυσικές παθήσεις

Picture
Προσέχουμε τα μάτια μας και την πλάτη μας και τους καρπούς των χεριών μας. Για να μην έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας, ακολουθούμε τους κανόνες Εργονομίας. Δηλαδή, προσπαθούμε να ξέρουμε πως να χρησιμοποιούμε τις συσκευές του Η/Υ  με τον σωστό τρόπο ώστε να μην προκαλέσουμε πρόβλημα στο σώμα μας.